Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε αν έχει νόημα να τρέχει κάποιος πολύ πρωί και νηστικός για να χάσει περισσότερο λίπος. Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε σε ένα άλλο σημαντικό ερώτημα. Ισχύει ότι όταν ασκούμε σε χαμηλή ένταση καίω περισσότερο λίπος;

Μεταβολικές αλήθειες
• Κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης, όσο αυξάνεται η ένταση, αυξάνεται και η συμμετοχή του γλυκογόνου. Όταν μειώνεται η ένταση, αυξάνεται η συμμετοχή του λίπους.
• Σε εργαστηριακό περιβάλλον, με την χρήση ειδικών μηχανημάτων και τον υπολογισμό του αναπνευστικού πηλίκου, μπορούμε με ακρίβεια να υπολογίσουμε τις θερμίδες που «καίει» κάποιος, καθώς επίσης και την αναλογία γλυκογόνου/λίπους που χρησιμοποιεί ο οργανισμός κατά την διάρκεια την άσκησης.

Ας δούμε ένα παράδειγμα
Αν ένας ασκούμενος περπατήσει για 20 λεπτά στον διάδρομο με ταχύτητα 5 χλμ./ώρα θα χρησιμοποιήσει περίπου 70% της ενέργειας προερχόμενη από το λίπος και 30% από υδατάνθρακες.
Θα «κάψει» περίπου 100 θερμίδες, 65-70 προερχόμενες από λίπος και 30-35 θερμίδες από υδατάνθρακες. Μέχρι εδώ όλα καλά. Τι θα γίνει αν αυξήσει την ένταση;

Ο ίδιος ασκούμενος, αν διπλασιάσει την ταχύτητα του, δηλαδή 10 χλμ./ώρα, η αναλογία καυσίμου που θα χρησιμοποιηθεί θα αλλάξει. Έτσι στη νέα ένταση, 55% της ενέργειας θα προέλθει από υδατάνθρακες και το 45% από τα λιπαρά. Όντως συμμετέχει λιγότερο το λίπος, σε σχέση με πριν! Ποια είναι η κρίσιμη διαφορά όμως;
Στη νέα ταχύτητα ο ασκούμενος θα κάψει περίπου 200 θερμίδες στον ίδιο χρόνο, 110 προερχόμενες από τη καύση του γλυκογόνου και 90 θερμίδες από το λίπος.

Συμπέρασμα
Ισχύει όντως ότι σε χαμηλές εντάσεις άσκησης, ο οργανισμός προτιμά το λίπος ως καύσιμο. Αυτό που έχει σημασία όμως δεν είναι το ποσοστό συμμετοχής του λίπους που χρησιμοποιεί ο οργανισμός. Σημασία έχει το συνολικό κόστος ενέργειας, η συνολική δαπάνη δηλαδή που θα επιτύχει κάποιος σε μια συνεδρία άσκησης. Όσο μεγαλύτερη, τόσο καλύτερα.
Άρα αν έχετε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που έχετε για να αθληθείτε, κάντε το στην υψηλότερη ένταση που μπορείτε, είτε αυτό είναι περπάτημα, είτε οποιαδήποτε μορφή άσκησης. Και να θυμάστε ότι, για να καταφέρετε να αδυνατίσετε θα πρέπει να ρυθμίσετε τη διατροφή σας, καθώς απώλεια βάρους χωρίς να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται το σώμα σας, χωρίς ενεργειακό έλλειμμα δηλαδή, δεν μπορεί να επιτευχθεί.