Γονιμότητα και διατροφή
Η ισορροπημένη διατροφή προσφέρει κατά την αναπαραγωγική ηλικία όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και, μαζί με τη σωματική δραστηριότητα, σας
βοηθά να διατηρήσετε φυσιολογικό σωματικό βάρος και να ενισχύσετε τη Γονιμότητα σας, ενώ παράλληλα βοηθά στη διατήρηση και προαγωγή της υγείας σας. Οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά κατά την αναπαραγωγική ηλικία παρουσιάζουν κάποιες ιδιαιτερότητες, που οφείλονται στις αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Παρακάτω, θα δείτε κάποιες βασικές διατροφικές συστάσεις που αφορούν όλες τις γυναίκες που επιθυμούν μια εγκυμοσύνη. Είναι σημαντικό επομένως να γνωρίζετε ότι:
- Οι γυναίκες με διαταραχές του εμμηνορρυσιακού κύκλου, που είναι είτε λιποβαρείς είτε παχύσαρκες, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να μείνουν έγκυος όταν το βάρος τους προσεγγίσει το φυσιολογικό.
- Στις παχύσαρκες γυναίκες η πιθανότητα επιτυχίας μίας θεραπείας γονιμότητας ή/και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να αυξηθεί αν χάσουν βάρος.
- Η πολύ υψηλή κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και καφεΐνης ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα. Εάν τα καταναλώνετε, φροντίστε:
- η κατανάλωση αλκοόλ να μην ξεπερνά το 1 ποτό την ημέρα.
- η κατανάλωση καφέ να μην ξεπερνά τα 3 φλιτζάνια την ημέρα.
- Το κάπνισμα σχετίζεται με μείωση της γονιμότητας, αύξηση των εξωμήτριων κυήσεων και των αποβολών, καθώς και με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εμβρύου. Αποφύγετε το κάπνισμα και την έκθεσή σας στον περιβαλλοντικό καπνό (παθητικό κάπνισμα).
- Η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος είναι σημαντική κατά τη χρονική περίοδο που μία γυναίκα επιθυμεί να μείνει έγκυος. Συγκεκριμένα, συνιστάται να καταναλώνει τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα χόρτα και τα όσπρια.
- Αν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, και ιδιαίτερα αν η διατροφή σας δεν είναι πλούσια στα τρόφιμα αυτά, συστήνεται να λάβετε συμπλήρωμα φυλλικού οξέος. Η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος συμβάλλει και στην πρόληψη της εμφάνισης ανωμαλιών του νευρικού συστήματος του νεογνού.
- Οι καλύτερες πηγές φυλλικού οξέος αναλυτικά είναι : Μαρούλι, σπανάκι, μπρόκολο, χόρτα, μαϊντανός, άνηθος, ρόκα, σπαράγγια, αγκινάρες, λαχανάκια Βρυξελλών, φακές, φάβα, ρεβίθια, φασόλια (όλα τα είδη).