διατροφή και υγεία καφετζόπουλος νίκος

Μεγάλη ανάλυση μελετών έδειξε ότι 60-75 λεπτά φυσικής δραστηριότητας μέτριας έντασης ημερησίως αντισταθμίζουν τα βάρη της σύγχρονης καθιστικής ζωής για τον οργανισμό.

Οι κίνδυνοι για την υγεία που συνεπάγονται οι οκτώ ή και περισσότερες ώρες καθισιού την ημέρα – είτε στην καρέκλα του γραφείου είτε στον καναπέ είτε στο αυτοκίνητο – μπορούν να αντισταθμιστούν με μόλις μία ώρα φυσικής άσκησης ημερησίως, ακόμη και αν είναι περπάτημα. Αυτό έδειξε μια νέα μελέτη που διεξήγαγε διεθνής ομάδα ερευνητών και δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιουλίου στην επιθεώρηση «The Lancet».

5 εκατ. θάνατοι ετησίως εξαιτίας έλλειψης φυσικής δραστηριότητας

Ο σύγχρονος καθιστικός τρόπος ζωής μας κοστίζει ακριβά στην υγεία μας, όπως δείχνουν συνεχώς τα ερευνητικά στοιχεία. Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, λένε οι επιστήμονες, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για πολλές και διαφορετικές νόσους, καθώς και για πρόωρο θάνατο. Πρόσφατες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περισσότερα από πέντε εκατομμύρια άτομα πεθαίνουν ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας έλλειψης φυσικής δραστηριότητας.
Από μελέτες στις ανεπτυγμένες χώρες προκύπτει ότι οι ενήλικοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος του 24ώρου… καθισμένοι. Μια τυπική ημέρα περιλαμβάνει για πολλούς ανθρώπους το να πηγαίνουν με το αυτοκίνητο στη δουλειά, να κάθονται σε ένα γραφείο, να επιστρέφουν με το αυτοκίνητο στο σπίτι και να τελειώνουν την ημέρα τους καθισμένοι στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων οργανισμών, οι ενήλικοι πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα.

Η άσκηση εξαλείφει τους κινδύνους του καθισιού;

Η νέα ανάλυση του «Lancet» που δημοσιεύθηκε στις 27 Ιουλίου συγκέντρωσε τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ερευνών για το θέμα και η διεθνής ερευνητική ομάδα που τη διεξήγαγε έθεσε το εξής ερώτημα: «Αν ένα άτομο είναι δραστήριο, αυτό θα μπορούσε να μειώσει ή και να εξαλείψει τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου που συνεπάγεται το καθισιό;».

Συνολικά οι επιστήμονες ανέλυσαν 16 μελέτες οι οποίες περιελάμβαναν περισσότερους από ένα εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες. Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες στις μελέτες σε τέσσερις ομάδες με βάση τα επίπεδα μέτριας έντασης φυσικής δραστηριότητας – από εκείνους που ασκούνταν λιγότερο από πέντε λεπτά ημερησίως ως εκείνους που ασκούνταν περισσότερα από 60 λεπτά την ημέρα. Ως άσκηση μέτριας έντασης ορίστηκε το περπάτημα με ταχύτητα της τάξεως των περίπου 5,5 χιλιομέτρων την ώρα ή η ποδηλασία με ταχύτητα 16 χιλιομέτρων την ώρα.
Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι 60 ως 75 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης ημερησίως ήταν αρκετά ώστε να «σβήσουν» τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ο οποίος συνδέεται με το να κάθεται ένας άνθρωπος για περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι τρία στα τέσσερα άτομα που συμμετείχαν στις μελέτες αποτύγχαναν να πιάσουν αυτόν τον στόχο ημερήσιας φυσικής δραστηριότητας.

Η έλλειψη άσκησης πιο επικίνδυνη από το καθισιό

Μάλιστα ο μεγαλύτερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου αφορούσε άτομα που δεν είχαν φυσική δραστηριότητα ασχέτως των ωρών που κάθονταν μέσα στην ημέρα – τα άτομα αυτά αντιμετώπιζαν αυξημένο κατά 28%-59% κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με όσα ανήκαν στην ομάδα της υψηλότερης φυσικής δραστηριότητας (ο κίνδυνος ήταν αντίστοιχος με εκείνον με τον οποίο συνδέεται το κάπνισμα και η παχυσαρκία). Με άλλα λόγια, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία από το παρατεταμένο καθισιό.

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που συνεπάγεται ο σύγχρονος καθιστικός τρόπος ζωής» ανέφερε ο καθηγητής Ουλφ Εκελουντ από το Τμήμα Επιδημιολογίας του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου της Βρετανίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και προσέθεσε: «Το δικό μας μήνυμα είναι θετικό: είναι πιθανόν να μειώσουμε ή ακόμη και να εξαλείψουμε αυτούς τους κινδύνους αν είμαστε αρκετά δραστήριοι μέσα στην ημέρα, ακόμη και αν δεν κάνουμε κάποιο άθλημα ή αν δεν πηγαίνουμε στο γυμναστήριο».

Ιδανική μία ώρα φυσικής δραστηριότητας ημερησίως

Σύμφωνα με τον καθηγητή Εκελουντ, «πολλά άτομα που πηγαίνουν με αυτοκίνητο ή κάποιο άλλο μέσο μεταφοράς στη δουλειά τους και κάνουν δουλειά γραφείου είναι προφανώς αδύνατον να ξεφύγουν από το να κάθονται πολλές ώρες μέσα στην ημέρα. Ειδικά για αυτά τα άτομα τονίζουμε τη σημασία του να ασκούνται είτε αυτό είναι μια βόλτα εκτός γραφείου στο μεσημεριανό διάλειμμα της δουλειάς είτε είναι λίγο τζόγκινγκ το πρωί είτε λίγο ποδήλατο για να φθάσουν ως το γραφείο τους. Μία ώρα φυσικής δραστηριότητας ημερησίως είναι ιδανική, ακόμη όμως και αν αυτό δεν είναι εφικτό, ας κάνουν κάποιου είδους άσκηση κάθε ημέρα ώστε να μειώσουν τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους που συνεπάγεται η καθιστική ζωή».

 

 

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ