Τρόφιμα που σας βλάπτουν σύμφωνα με το Harvard nikos kafetzopoulos diet 12

Αν σας ενδιαφέρει η υγεία σας, η Ιατρική Σχολή του Harvard σας συμβουλεύει τα παρακάτω τρόφιμα να αποφεύγονται.

Επεξεργασμένα κρέατα
Πόσο να τρώτε; Κατά προτίμηση καθόλου, ή το πολύ μια μερίδα την εβδομάδα.

Με τον όρο επεξεργασμένα εννοούμε όλα εκείνα τα κρέατα και τα προϊόντα τους, στα οποία προστίθεται αλάτι, νιτρώδη, ή άλλα συντηρητικά.Περιλαμβάνουν χοτ-ντογκ, μπέικον, λουκάνικο, σαλάμι, ζαμπόν, μορταδέλα. Μακροπρόθεσμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων επηρεάζει την υγεία και θα πρέπει να αποφεύγονται.
Γιατί βλάπτουν; Είναι πιθανό ότι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε αλάτι και συντηρητικά είναι η πηγή του προβλήματος.

Επεξεργασμένα δημητριακά
Πόσο να τρώτε: Κατά προτίμηση καθόλου ή το πολύ 1-2 μερίδες την εβδομάδα.

Τα αποδεικτικά στοιχεία. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων (άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι, δημητριακά πρωινού χαμηλά σε ίνες, γλυκά) με μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση μεταβολικών και καρδιακών νοσημάτων (υπέρταση, διαβήτη κα).

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, από την άλλη, προκαλούν αυξημένο κορεσμό, μικρότερη αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου, ομαλότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, μείωση της αρτηριακή πίεσης και της χοληστερόλης.

Γιατί βλάπτουν; Τα υψηλά επίπεδα επεξεργασίας αφαιρούν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά (φυτικές ίνες, μέταλλα κ.α) και επιπρόσθετα καταστρέφουν την φυσική δομή του τροφίμου. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα την δραματική αύξηση σακχάρου στο αίμα και την αυξημένη αποθήκευση λίπους. Επίσης, με την επεξεργασία προστίθενται συστατικά που είναι λιγότερο υγιεινά, όπως τρανς λιπαρά, αλάτι και επιπλέον ζάχαρη. Τέλος, φαίνεται ότι η φρουκτόζη μεταβολίζεται με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι τα άλλα σάκχαρα, με τρόπο που αυξάνει την εναπόθεση λίπους στο συκώτι.

Τα αναψυκτικά και ζαχαρούχα ποτά
Πόσο να πίνετε: Κατά προτίμηση καθόλου, ή το ανώτερο δυο μερίδες την εβδομάδα

Τα αποδεικτικά στοιχεία: ;Eνα κουτάκι αναψυκτικού περιέχει 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.
Γιατί βλάπτουν; Τα γλυκά ροφήματα έχουν τις ίδιες αρνητικές επιδράσεις στην καρδιά, με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι το σώμα δεν υπολογίζει τις θερμίδες που προσλαμβάνουν σε υγρή μορφή με τον ίδιο τρόπο όπως των στερεών τροφών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το θερμιδικό φορτίο των γευμάτων χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Συμπέρασμα
Ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά στις επεξεργασμένες τροφές, αφού ποτέ στη διάρκεια της εξέλιξης του δεν τις κατανάλωνε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σήμερα να νοσεί. Μη ξεχνάτε ότι το σώμα σας είναι σχεδιασμένο να κινείται διαρκώς και να τρέφεται με φυσικές τροφές.