Ο κανόνας λέει ότι δεν πρέπει να κατηγοριοποιούμε τα τρόφιμα σε καλά και καλά. Πως να το κάνουμε όμως, κάποια πρέπει να αποφεύγονται! Ποια είναι αυτά;

Μπάρες δημητριακών
Σίγουρα οι μπάρες διαφημίζονται ως ένα πολύ υγιεινό σνακ, αλλά η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Αν κοιτάξετε λίγο προσεκτικά την διατροφική επισήμανση θα δείτε ότι από τα 100 γρ. προϊόντος, τα 60-70 γρ. είναι υδατάνθρακες, με τα περισσότερα από αυτά να αποτελούν καθαρή ζάχαρη.

Επεξεργασμένα κρεατικά
Έρευνα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (American Cancer Society) έδειξε ότι καθημερινή κατανάλωση 50 γρ. επεξεργασμένου κρέατος (αλλαντικά, λουκάνικα, μπέικον κ.α) αυξάνει το κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου 16%!

Δημητριακά πρωινού
Σίγουρα όταν ξεκινήσαμε να συστήνουμε την κατανάλωση δημητριακών για πρωινό, δεν είχαμε στο μυαλό μας τα δημητριακά που προσφέρονται αυτή τη στιγμή στα ράφια των σούπερ-μάρκετ. Η περιεκτικότητα τους πια είναι πολύ υψηλή σε ζάχαρη. Προσπαθήστε να εντοπίσετε εκείνα με τις μικρότερες ποσότητες σακχάρων ανά μερίδα.

Αρτοσκευάσματα (κριτσίνια, τσουρέκια, μπισκότα κλπ.)
Η επεξεργασία των τροφίμων αυτών αφαιρεί πολλά θρεπτικά συστατικά (φυτικές ίνες, μέταλλα κ.α) και προσθέτει συστατικά που είναι λιγότερο υγιεινά, όπως τρανς λιπαρά, αλάτι και επιπλέον ζάχαρη. Η θερμίδες που περιέχονται σε 100 γρ. τέτοιων προϊόντων ξεπερνά τις 500!

Τα αναψυκτικά και ζαχαρούχα ποτά
Τα γλυκά ροφήματα έχουν τις ίδιες αρνητικές επιδράσεις με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι το σώμα δεν υπολογίζει τις θερμίδες που προσλαμβάνουν σε υγρή μορφή με τον ίδιο τρόπο όπως των στερεών τροφών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το θερμιδικό φορτίο των γευμάτων χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.