Ένας καλός νυχτερινός ύπνος είναι ένα από τα κλειδιά για καλή υγεία. Επίσης, φαίνεται ότι μπορεί να είναι και το κλειδί για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λίγο έχουν υψηλότερο κίνδυνο αύξησης βάρους και εμφάνισης παχυσαρκίας από τους ανθρώπους που κοιμούνται επτά με οκτώ ώρες τη νύχτα. Πολλοί ερευνητές εικάζουν ότι υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί που η χρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Ποιοι είναι αυτοί;

  • Αύξηση της όρεξης:  Η στέρηση ύπνου μπορεί να μεταβάλλει τις ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη. Σε μελέτες φαίνεται ότι όσοι στερούνται ύπνου, έχουν υψηλότερα επίπεδα όρεξης, μέσω αυξημένων επιπέδων της ορμόνης της όρεξης (γκρελίνη) και χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης του κορεσμού (λεπτίνη), με αντίστοιχη αύξηση της πρόσληψης τροφίμων πλούσια σε λίπος και ζάχαρη.
  • Περισσότερος χρόνος για κατανάλωση τροφής: Φαίνεται ότι τα άτομα που ξενυχτούν, τείνουν να τσιμπολογούν ανθυγιεινά σνακ, ειδικά έκεινες τις επιπλέον ώρες αυπνίας.
  • Αδυναμία σε ανθυγιεινή διατροφή: Μελέτη σε ιάπωνες εργαζόμενους έδειξε ότι αυτοί που κοιμόντουσαν λιγότερες από έξι ώρες κάθε βράδυ είχαν περισσότερες πιθανότητες να γευματίσουν εκτός σπιτιού και να επιλέξουν ανθυγιεινά τρόφιμα.
  • Μείωση της σωματικής άσκησης: Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά είναι περισσότερο κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, και ως αποτέλεσμα, περιορίζουν τη σωματική τους δραστηριότητα. Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που στερούνται ύπνου τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο βλέποντας τηλεόραση και λιγότερο χρόνο ασκώντας φυσική δραστηριότητα.
  • Μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματος: Σε εργαστηριακά πειράματα, τα άτομα που στερούνται ύπνου τείνουν να έχουν πτώση της θερμοκρασίας του σώματός τους. Αυτή η πτώση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ενεργειακής δαπάνης.

 

Συμπερασματικά, φαίνεται ότι πολλά στοιχεία της καθημερινότητας δύνανται να επηρεάζουν τελικά το βάρος. Ο επαρκής ύπνος είναι ένα αυτά. Εκτός της ενίσχυσης της ανάπτυξης, της μνήμης, του ανοσοποιητικού συστήματος, φαίνεται ότι προστατεύει και από την παχυσαρκία.