Εδώ και πολλά χρόνια διαιτολόγοι και γιατροί απαγόρευαν την κατανάλωση του κρόκου του αυγού σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη. Τι ισχύει τελικά;

Τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που μπορούμε να έχουμε στη διατροφή μας.

  • Είναι πλούσια σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
  • Έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, ένας θρεπτικό συστατικό σημαντικό για τον εγκέφαλο (το 90% των ανθρώπων δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες χολίνης).
  • Περιέχουν λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, ισχυρά αντιοξειδωτικά που είναι ιδιαίτερα προστατευτικά για τα μάτια, μειώνοντας τον κίνδυνο διάφορων ασθενειών των ματιών.
  • Βοηθούν στην απώλεια βάρους. Πρωινά που βασίζονται σε αυγά αυξάνουν τον κορεσμό με μειώνουν την συνολική θερμιδική πρόσληψη σε σχέση με πρωινά βασισμένα σε γάλα και δημητριακά.

Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα. Ο κρόκος του αυγού είναι πλούσιος σε χοληστερόλη. Δια αυτόν τον λόγο, συστηνόταν ανέκαθεν στα άτομα με δυσλιπιδαιμίες να αποφεύγουν την κατανάλωση κρόκου αυγών.

Πολλές νεότερες μελέτες έχουν εξετάσει όμως τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της  χοληστερόλης στο αίμα. Στο 70% των ατόμων που μελετήθηκαν τα αυγά δεν είχαν έχουν καμία επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης. Στο υπόλοιπο 30% των ατόμων οι κρόκοι αυγών αύξησαν την καλή HDL χοληστερόλη και μετέτρεψαν την κακή LDL χοληστερόλη στην πιο αβλαβή της μορφή. Επιπλέον, πληθώρα μελετών δείχνουν ότι η η κατανάλωση ολόκληρων αυγών δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε υγιείς ανθρώπους.

Συμπερασματικά: Το αυγό όταν τρώγεται ολόκληρο είναι ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο. Είναι επίσης φθηνό, εύκολο στην μαγειρική και πλέον απενοχοποιημένο από την σύγχρονη έρευνα ως προς το κίνδυνο για αύξηση της χοληστερόλης.