coffee-kafetzopoulos-nikos περιεκτικότητα σε καφεΐνη Πόση καφεΐνη έχουν οι καφέδες coffee

Πόση καφεΐνη περιέχουν ορισμένα ροφήματα που πίνουμε καθημερινά και η σοκολάτα που αγαπάμε; Και πόση καφεΐνη θεωρείται ασφαλής για να καταναλώνουμε σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την άποψη επιστημόνων (NDA Panel) σχετικά με την ασφάλεια της καφεΐνης σε ενήλικες, εγκύους, νέους, ηλικιωμένους και σε ανθρώπους που ασκούνται.
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA)*

• Τσάι (220 ml) – 50 mg
• Καφές (φίλτρου, ένα φλιτζάνι, 200 ml) – 90 mg
• Καφές (εσπρέσο, 60 ml) – 80 mg
• Συνηθισμένη μερίδα ενεργειακού ποτού (250 ml) – 80 mg
• Συνηθισμένη μερίδα αναψυκτικού cola (355 ml) – 40 mg
• Μια μπάρα σοκολάτας υγείας (50 g) – 25 mg
• Μια μπάρα σοκολάτας γάλακτος (50 g) – 10 mg
*Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη στον καφέ και τη σοκολάτα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη διαδικασία παρασκευής, τις πρώτες ύλες, τη σύνθεση του προϊόντος και άλλους παράγοντες.

Πόση καφεΐνη θεωρείται επιτρεπτή

  • Σε υγιείς ενήλικες και ηλικιωμένους, μία καθόλα ασφαλής δόση καφεΐνης ισοδυναμεί με 200 mg (περίπου 2 ½ εσπρέσο ή 4 φλιτζάνια τσάι). Για τακτική κατανάλωση, η EFSA κατέληξε πως έως και 400 mg μέσα στο 24ωρο δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν πρόβλημα υγείας στους ενήλικους καταναλωτές και σε ενήλικους που συμπεριλαμβάνουν έντονη άσκηση στην καθημερινότητά τους.
  • Για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, ο EFSA συμπεραίνει πως η κατανάλωση έως και 200 mg τη μέρα είναι ασφαλής για το αγέννητο μωρό ή το νεογέννητο που θηλάζει. Αυτό αντιστοιχεί σε 2 φλιτζάνια καφέ φίλτρου ή ή 4 φλιτζάνια τσάι.
  • Η βασική πηγή πρόσληψης καφεΐνης στα παιδιά και τα νήπια ήταν τα σοκολατούχα ροφήματα ενώ η σοκολάτα, τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ροφήματα αυξάνουν την πρόσληψη καφεΐνης σε εφήβους. Για αυτές τις ηλικίες, ο EFSA πρότεινε ως όριο ασφαλούς κατανάλωσης τα 3 mg/ανά κιλό σωματικού βάρους για παιδιά και εφήβους.

Δυο λόγια για την καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι μια ουσία που βρίσκεται φυσικά σε κάποιες φυτικής προέλευσης τροφές και συστατικά ροφημάτων, όπως τα φύλλα του τσαγιού και ο καφές ή οι κόκκοι του καφέ. Η καφεΐνη προστίθεται σε αναψυκτικά τύπου κόλα, σε ενεργειακά ποτά και γλυκά. Διατίθεται επίσης σε ταμπλέτες που προτείνονται ως ένα προϊόν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κόπωσης. Η καφεΐνη έχει αποδειχτεί πως επηρεάζει τον ύπνο, ειδικά όταν καταναλώνεται μετά το μεσημέρι.