Όλα τα μυστικά για τη συντήρηση των τροφίμων
Πως πρέπει να συντηρούνται το τρόφιμα;
Φρούτα & Λαχανικά
Οι μικροοργανισμοί που μπορούν να αναπτυχθούν στα φρούτα είναι κυρίως μύκητες όπως Penicillium, Rhizopus, Mucor και το E. coli. Στα λαχανικά οι αλλοιώσεις οφείλονται κυρίως στα βακτήρια Erwinia και Pseudomonas, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν και οι μικροοργανισμοί Salmonella, Listeriamonocytogenes, Shigella.
ΑΓΟΡΑ
– Αγοράζετε φρούτα και λαχανικά χωρίς τραυματισμούς στην εξωτερική τους επιφάνεια, χρωματικές αλλαγές, ξηρό μίσχο, μαλακή υφή και ασυνήθιστο για το είδος σχήμα.
– Προτιμήστε φρούτα με ομαλή και λεία επιφάνεια χωρίς συρρικνωμένη – ζαρωμένη επιδερμίδα, μώλωπες, ξένες ύλες. Προτιμήστε τα φυλλώδη λαχανικά να μην είναι μαραμένα.
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
– Αποθηκεύετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε χαμηλές θερμοκρασίες για να διατηρήσουν το άρωμα, τη γεύση, το χρώμα και τη θρεπτική τους αξία.
– Η ιδανική θερμοκρασία συντήρησης είναι 5-7οC, σε σκοτεινό μέρος, δηλ. το ψυγείο. Ωστόσο οι πατάτες καλύτερα να διατηρούνται σε σκοτεινό, ξηρό μέρος για να μη φυτρώσουν( πρασινίσουν), και οι μπανάνες σε δροσερό μέρος εκτός ψυγείου για να μην μαυρίζουν.
– Εάν αγοράζετε φρούτα συσκευασμένα σε πλαστική μεμβράνη, ανοίξτε μικρές τρύπες στη μεμβράνη για να μην αναπτυχθούν δυσοσμίες στα προϊόντα, αφού με τον τρόπο αυτό συνεχίζετε με μειωμένο βαθμό ο μεταβολισμός τους. Ακόμα η σκληρή πλαστική βάση, έχει μικρές οπές που συμβάλει στη διαδικασία αυτή.
– Στο ψυγείο τα φρούτα και τα λαχανικά συνεχίζουν να αναπνέουν και να ωριμάζουν και αυτό φαίνεται από τους υδρατμούς που βλέπουμε στις πλαστικές σακούλες που τοποθετούνται τα φρούτα και τα λαχανικά. Για να μην αναπτυχθούν δυσοσμίες και μούχλα στις επιφάνειες των φρούτων και των λαχανικών συστήνετε καλός εξαερισμός του ψυγείου ( ανανέωση αέρα), επιθεώρηση σε τακτά χρονικά διαστήματα των φρούτων και των λαχανικών και απόρριψη αυτών που εμφανίζουν χρωματικές αλλαγές ή μούχλα.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
– Πλένετε με άφθονο τρεχούμενο νερό τα φρούτα και τα λαχανικά. Με τον τρόπο αυτό απομακρύνεται το 99% των μικροοργανισμών από την επιφάνεια τους, καθώς επίσης και χημικά υπολείμματα και υπολείμματα χώματος.
– Κόβετε τα φρούτα και τα λαχανικά μόνο εάν θα τα χρησιμοποιήσετε τη συγκεκριμένη στιγμή.
– Μη τα κόβετε σε πολύ μικρά κομμάτια για να διατηρήσουν τα θρεπτικά συστατικά τους.
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ!
Τα πολύ μεγάλα, με πολύ λεία επιφάνεια και ομοιόμορφη εμφάνιση φρούτα και λαχανικά δεν σημαίνει ότι είναι καλύτερα, αφού ίσως να είναι προϊόντα που παράχθηκαν με τη χρήση πολλών ορμονών και χημικών σκευασμάτων
Κόκκινα Κρέατα
Στα ερυθρά κρέατα περιλαμβάνονται το χοιρινό κρέας, το μοσχαρίσιο κρέας, το αρνίσιο κρέας, το κατσικίσιο κρέας, το κρέας θηραμάτων (π.χ. αγριογούρουνο) και τα εντόσθια των ζώων. Οι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται είναι Salmonella, Campylobacter, Clostridium perfrigens, E.coli, Yersinia enterocolitica, Listeriamonocytogenes, Staphylococcus aureus και τα παράσιτα Toxoplasma gondi και Trichinella spirallis.
ΑΓΟΡΑ
– Κατά την αγορά κρέατος από το κρεοπωλείο το κρέας θα πρέπει να τεμαχίζετε σε επιμελώς καθαρισμένο, απολυμασμένο και κατάλληλο πάγκο (συνήθως κόκκινου χρώματος).
– Η συσκευασία του θα πρέπει να γίνετε σε ειδική ζελατίνα καλυμμένη με χαρτί.
– Κρέας συσκευασμένο, που συνήθως το βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ, δε θα πρέπει να έχει μεγάλους παγοκρυστάλλους στην επιφάνεια του, γιατί κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το κρέας αποψύχθηκε και επαναψύχθηκε και ίσως έχει αλλοιωθεί ή έχουν αναπτυχθεί μικροοργανισμοί.
– To χρώμα του κρέατος είναι ενδεικτικό του κατά πόσο είναι φρέσκο. Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το κρέας έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο τόσο πιο σκούρο χρώμα έχει το κρέας. Το χρώμα του φρέσκου κρέατος θα πρέπει να είναι: α. για το μοσχαρίσιο έντονο βυσσινί, αν και η εξωτερική επιφάνεια μπορεί να είναι πιο σκούρα προς το καφέ, αλλά το εσωτερικό του κατά την τομή θα πρέπει να είναι ροζ προς κόκκινο, β. για το αρνίσιο κρέας ανοιχτό κόκκινο, γ. για το χοιρινό ροζ με άσπρα κομμάτια διάσπαρτου ενδομυϊκού λίπους και αρκετά σφιχτό στην υφή.
– Η επιφάνεια του κρέατος δεν θα πρέπει να είναι σκληρή, με βλεννώδη ή κολλώδης υφή και με χρωματικές αλλαγές σημάδια αφυδάτωσης, κακής μεταχείρισης στο σφαγείο και πιθανώς αλλοίωση από μύκητες. Αντίθετα θα πρέπει να είναι σφικτό και ελαστικό, δηλ. εάν το πιέσουμε με το δάκτυλο να επανέρθει στην αρχική του θέση.
– Το κρέας θα πρέπει να έχει ουδέτερο, χαρακτηριστικό του ζωικού είδους προέλευσης άρωμα, και να μη αναδίδει δυσοσμίες.
– Κατά την αγορά αναζητήστε στο κρεατοτεμάχιο τη σφραγίδα η οποία αποδεικνύει τη χώρα προέλευσης του.
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
– Το φρέσκο κρέας που θα χρησιμοποιήσετε άμεσα, μπορείτε να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο. Τοποθετήστε το στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, με ένα δοχείο από κάτω έτσι ώστε υγρά από το κρέας να μη μολύνουν άλλα τρόφιμα.
– Το φρέσκο κρέας που είναι τυλιγμένο σε πλαστική μεμβράνη μπορεί να διατηρηθεί στους 0-3ο C, δηλ. στο ψυγείο, για 3 ημέρες. Το κρέας που δεν είναι τυλιγμένο σε μεμβράνη (π.χ. αρνίσια ποδαράκια) μπορεί να διατηρηθεί στους 0-3ο C για 5 ημέρες.
– Ο κιμάς λόγω του ότι αλέθετε και αυξάνετε η επιφάνεια του και ο κίνδυνος ανάπτυξης μικροοργανισμών συστήνετε η συντήρηση του στους 0-3ο C , στο ψυγείο, το πολύ για 2-3 ημέρες.
– Στη κατάψυξη δηλ. θερμοκρασία -18ο C, μεγάλα κομμάτια κρέατος μπορούν να διατηρηθούν από 4-12 μήνες. Αντίθετα ο κιμάς μπορεί να διατηρηθεί στη κατάψυξη για 3-4 μήνες. Τυλίξτε καλά το κρέας στις συσκευασία του, αφαιρώντας τον αέρα.
– Επεξεργασμένα κρέατα όπως μπέικον θα πρέπει να φυλάσσονται στις συσκευασίες τους στο ψυγείο και αφού ανοιχθούν να ξανακλειστούν όσο καλύτερα γίνεται και να διατηρηθούν στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
– Για την απόψυξη του κρέατος συστήνετε η μεταφορά του στο ψυγείο είτε στην αρχική συσκευασία είτε σε πιάτο για να στραγγίξουν τα υγρά απόψυξης. Εάν έχετε φούρνο μικροκυμάτων και έχει ειδικό πρόγραμμα απόψυξης μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε. Επίσης είναι δυνατόν να τοποθετήσετε το κατεψυγμένο κρέας σε κρύο νερό (με τη συσκευασία εάν γίνεται) το οποίο θα πρέπει να αλλάζει κάθε 30 λεπτά.
– Ποτέ μην επαναψύχετε κρέας που το έχετε αποψύξει.
– Πλένετε το κρέας πριν το μαγειρέψετε με καθαρό, τρεχούμενο νερό, για να απομακρύνετε ίχνη οπού που πιθανώς παράχθηκαν κατά την απόψυξη. (οπός= τα υγρά που εκκρίνονται κατά την απόψυξη του κρέατος)
– Μαγειρέψτε καλά το κρέας έτσι ώστε στο κέντρο τους να μην υπάρχει ίχνος αίματος. Μαγειρέψτε το κρέας στους 160-220ο C για 30-45 λεπτά, έτσι ώστε η θερμοκρασία στο κέντρο του φαγητού να φθάνει τουλάχιστον τους 70-75ο C.
-Αποφύγετε τη χρήση σκευών που έχετε χρησιμοποιήσει σε ωμό κρέας σε μαγειρεμένο κρέας εάν δεν τα έχετε πλύνει για να μην υπάρχει επιμόλυνση.
– Εάν το κρέας δεν σερβιριστεί αμέσως μετά το μαγείρεμα, διατηρήστε το ζεστό σε θερμοκρασία 60ο C.
– Εάν θα το καταναλώσετε την επόμενη ημέρα αποθηκεύστε το στο ψυγείο για 1-2 ημέρες και μετά αναθερμάνετε το στους 74ο C.
Πουλερικά
Στα πουλερικά συμπεριλαμβάνονται το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, η πάπια. Οι κύριοι μικροοργανισμοί που μπορούν να αναπτυχθούν στα πουλερικά είναι Salmonella, Campylobacter jejuni, Clostridium Botulinum καιStaphylococcus aureus.
Αγορa
– Αγοράζετε πουλερικά χωρίς χρωματικές αλλαγές, χωρίς υπολείμματα από πούπουλα και χωρίς γλοιώδη επιφάνεια.
– Κατά την αγορά των πουλερικών προσέξτε να μην αναδίδει δυσοσμία η εντερική κοιλότητα και να μη φέρει επιχρίσματα διαφόρων χρωμάτων.
-Η σάρκα θα πρέπει να είναι σφικτή και ελαστική.
– Εάν το κοτόπουλο είναι συσκευασμένο δε θα πρέπει να έχει παγοκρυστάλλους στην επιφάνεια του, αφού αυτό είναι σημάδι απόψυξης και επανάψυξης.
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
– Η αποθήκευση των πουλερικών που θα καταναλωθούν άμεσα (σε 24 ώρες) μπορεί να γίνει στο ψυγείο (0-3ο C).
– Εάν δε θα καταναλωθεί άμεσα διατηρείστε το στη κατάψυξη. Στη κατάψυξη το κοτόπουλο διατηρείτε έως και 12 μήνες.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
– Η απόψυξη των πουλερικών μπορεί να γίνει στο ψυγείο, στο φούρνο μικροκυμάτων ή κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό, όπως και στο κρέας.
– Ποτέ μην επαναψύχετε πουλερικά που το έχετε αποψύξει.
– Πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε με καθαρό, τρεχούμενο νερό, για να απομακρύνετε ίχνη οπού που πιθανώς παράχθηκαν κατά την απόψυξη. (οπός= τα υγρά που εκκρίνονται κατά την απόψυξη του κρέατος)
– Αποφύγετε τη χρήση σκευών που έχετε χρησιμοποιήσει σε ωμό κοτόπουλο σε μαγειρεμένο κοτόπουλο εάν δεν τα έχετε πλύνει για να μην υπάρχει επιμόλυνση.
– Μαγειρέψτε τα τεμάχια κοτόπουλου στους 180ο C για 30-50 λεπτά ή ολόκληρο το κοτόπουλο στους 180οC για 1 ½ -2 ώρες. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα πρέπει να είναι 75 -85ο C.
– Εάν το φαγητό δεν σερβιριστεί αμέσως μετά το μαγείρεμα, διατηρήστε το ζεστό σε θερμοκρασία 60ο C.
– Εάν θα το καταναλώσετε τις επόμενες ημέρες αποθηκεύστε το στο ψυγείο για 3 ημέρες και μετά αναθερμάνετε το στους 70-75ο C.
Ψάρια-Θαλασσινά-Οστρακοειδή
Οι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται εάν υπάρχει κακός χειρισμός στην ομάδα αυτή είναι Salmonella, Vibrio,Yersinia enterocolitica, Clostridium botulinum, staphylococcus aureus, ιός της ηπατίτιδας Α.
Αγορa
– Για να διακρίνετε τα φρέσκα ψάρια θα πρέπει τα μάτια των ψαριών να είναι καθαρά, να γυαλίζουν και να είναι ελαφρώς κυρτά και προεξέχοντα, η σάρκα τους να είναι συνεκτική, λαμπερή, ελαστική (να πιέζουμε με το δάκτυλο και να επανέρχεται στην αρχική θέση), χωρίς καφέ ή κίτρινους αποχρωματισμούς, τα βράγχια να είναι κόκκινα χωρίς βλέννες και να μυρίζει ήπια χωρίς να αναδίδει μυρωδιά αμμωνίας.
– Για να διακρίνετε εάν τα οστρακοειδή είναι φρέσκα θα πρέπει τα κελύφη τους να είναι κλειστά, εάν τα χτυπήσετε ελαφρά με τα δάκτυλα να αντιδράσουν κλείνοντας τα κελύφη τους, να μη περιέχουν μεγάλες ποσότητες από πράσινα φύκια και κόκκους άμμου. Ακόμη η θερμοκρασία κατά την αγορά τους θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από 4ο C.
– Τα θαλασσινά (καλαμάρια, χταπόδι) θα πρέπει η σάρκα τους να μην εμφανίζει αποχρωματισμούς, να μη περιέχουν φύκια και κόκκους άμμου.
– Στα συσκευασμένα θαλασσινά (γαρίδες, αστακοί, καλαμάρια) θα πρέπει να αφαιρούνται ο εντερικός σωλήνας και το κεφάλι από τις βιομηχανίες τροφίμων πριν συσκευαστούν. Η παρουσία παγοκρυστάλλων στην επιφάνεια των ψαριών δηλώνει κακό χειρισμό του τροφίμου και αποφύγετε την αγορά του. Η συσκευασία θα πρέπει να είναι καθαρή και όχι τσαλακωμένη.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
– Μετά την αγορά των ψαριών και των θαλασσινών αποθηκεύστε τα κατ’ ευθείαν στο ψυγείο εάν θα το χρησιμοποιήσετε σε 2-3 ημέρες. Τοποθετήστε τα στο ψυχρότερο σημείο του ψυγείου σας, συνήθως κάτω από τη κατάψυξη, και μη τα στριμώχνετε με άλλα τρόφιμα.
– Εάν θέλετε να αποθηκεύσετε τα ψάρια και τα θαλασσινά για περισσότερες από 2-3 ημέρες διατηρήστε τα στη κατάψυξη, αφού τα τυλίξετε σφικτά με φύλλο ζελατίνας ή αλουμινίου. Στη κατάψυξη τα ψάρια και τα θαλασσινά διατηρούνται για 3-6 μήνες. Εξαίρεση αποτελούν οι γαρίδες που στη κατάψυξη διατηρούνται έως και 12 μήνες.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
– Για να αποψύξετε τα ψάρια τοποθετήστε τα στο ψυγείο σας και ποτέ μην επαναψύχετε ψάρια που είχατε αποψύξει.
– Μη χρησιμοποιείτε τα ίδια σκεύη σε ωμά και ακολούθως μαγειρεμένα γιατί υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης.
– Τα ψάρια έχουν μαγειρευτεί επαρκώς όταν η σάρκα τους γίνει αδιαφανής και χωρίζετε εύκολα σε φλίδες με τη πίεση του πιρουνιού. Συνεχίστε το μαγείρεμα για 4-5 λεπτά ακόμη. Η θερμοκρασία στο κέντρο του τροφίμου θα πρέπει να είναι 64ο C.
– Οι γαρίδες και ο αστακός πρέπει να κοκκινίσουν και η σάρκα τους να γίνει τόσο αδιαφανής όσο ένα μαργαριτάρι. Η θερμοκρασία στο κέντρο του τροφίμου θα πρέπει να είναι 64ο C.
– Τα κτένια πρέπει να αποκτήσουν ένα γαλακτώδες λευκό χρώμα ή να γίνουν αδιαφανή και να αποκτήσουν συνεκτική δομή. Η θερμοκρασία στο κέντρο του τροφίμου θα πρέπει να είναι 64ο C.
– Τα οστρακοειδή θα πρέπει να βράζονται μέχρι να ανοίξουν και εάν δεν ανοίξουν θα πρέπει να απορρίπτονται. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό τους θα πρέπει να φτάσει στους 90ο C.
– Εάν το φαγητό δεν σερβιριστεί αμέσως μετά το μαγείρεμα, διατηρήστε το ζεστό σε θερμοκρασία 60ο C.
– Εάν θα το καταναλώσετε την επόμενη ημέρα αποθηκεύστε το στο ψυγείο, μετά αναθερμάνετε το στους 75ο C.Το μαγειρεμένο ψάρι διατηρείτε έως 2 ημέρες.
Αυγά και προϊόντα αυγών
Οι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται στα αυγά είναι κυρίως Salmonella.
Αγορa
– Κατά την αγορά αυγών θα πρέπει η εξωτερική επιφάνεια του κελύφους να μην έχει υπολείμματα χώματος ή ακαθαρσίες, αφού υπάρχει κίνδυνος μέσα από ρωγμές να περάσουν στο εσωτερικό του αυγού.
– Προτιμήστε τα αυγά που παράγονται σε μεγάλες φάρμες και έχουν πιστοποίηση.
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
– Τα αυγά συντηρούνται στο ψυγείο στους 0-3ο C για το χρόνο ζωής που η συσκευασία αναγράφει. Μην τα βγάζετε από την ειδική συσκευασία που βρίσκονται για να μην απορροφήσουν μυρωδιές από τα άλλα τρόφιμα.
– Τα βραστά αυγά μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο για 10 ημέρες.
– Ποτέ μην φυλάσσετε ψημένα αυγά χωρίς κέλυφος στο ψυγείο.
– Τα ξηρά αυγά μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο έως και 1 έτος εάν συσκευαστούν πολύ καλά.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
– Κατά το σπάσιμο του αυγού καταλαβαίνουμε εάν το αυγό είναι φρέσκο ή όχι. Στο φρέσκο αυγό ο κρόκος πρέπει να έχει σφαιρικό σχήμα και να μην απλώνει. Το ασπράδι πρέπει να είναι συμπαγές και να περιβάλει στενά τον κρόκο.
– Τα αυγά θα πρέπει να βράζουν μέχρι το ασπράδι και ο κρόκος να είναι συμπαγή. Η θέρμανση στο κέντρο του αυγού στους 64-65ο C για 2.5 λεπτά και στη συνέχεια ταχεία ψύξη του θεωρείται ικανοποιητική και σκοτώνει όλα τα μικρόβια (σαλμονέλα). Πρόβλημα υπάρχει όταν τα αυγά είναι «μελάτα» (ημίβραστα) αφού η θερμική επεξεργασία δεν είναι επαρκής.
Γάλα και Γαλακτοκομικά προϊόντα
Το γάλα που καταναλώνουμε συνήθως έχει υποστεί παστερίωση γι’ αυτό και δεν πρέπει να περιλαμβάνει μικροοργανισμούς. Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα που φτιάχνονται από το γάλα όπως τυριά, παγωτό και γιαούρτι. Παρόλα αυτά στο ακατέργαστο γάλα ή κακώς παστεριωμένο γάλα ή στα παραδοσιακά προϊόντα γάλακτος και στα τυριά μπορούν να βρεθούν Salmonella, Listeria monocytogenes,Yersinia enterocolitica και E.coli.
ΑΓΟΡΑ
– Αγοράζετε πάντοτε παστεριωμένο γάλα. Η συσκευασία του γάλακτος θα πρέπει να μην είναι σκισμένη, διογκωμένη ή αποχρωματισμένη. Το γάλα όταν θα αγοράζετε θα πρέπει να είναι στο ψυγείο.
– Αγοράζετε τυριά που πάντοτε βρίσκονται στα ψυγεία και η συσκευασία τους είναι άθικτη. Τα τυριά δεν θα πρέπει να έχουν μούχλα στην επιφάνεια τους και να εμφανίζουν κηλίδες διαφόρων χρωμάτων.
– Εάν τα τυριά έχουν πολλές τρύπες μικρότερες από το κανονικό και τα τυριά άλμης (π.χ. φέτα) σχηματίζουν «σχοινιά», ίσως να έχουν πολλά κολοβακτηρίδια. Ακόμα τα σκληρά τυριά δε πρέπει να εμφανίζουν ρωγμές, αφού αυτό βοηθάει στην ανάπτυξη μυκητών.
– Τα γιαούρτια όταν αγοράζονται θα πρέπει να βρίσκονται στο ψυγείο και οι συσκευασίες τους δε θα πρέπει να έχουν καμιά αλλοίωση.
– Τα παγωτά δεν θα πρέπει να εμφανίζουν παγοκρυστάλλους, αφού αυτό είναι σημάδι απόψυξης και εκ νέου ψύξης του. Επίσης οι συσκευασίες τους δε πρέπει να εμφανίζουν καμιά αλλοίωση.
– Όταν πηγαίνετε για ψώνια αγοράζετε τα προϊόντα ψυγείου στο τέλος λίγο πριν κατευθυνθείτε προς το ταμείο.
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
– Το φρέσκο γάλα αποθηκεύετε στο ψυγείο από 8 έως 20 ημέρες ανάλογα με την παστερίωση που έγινε. Ποτέ μην αφήνετε το γάλα εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου, και πάντοτε κλείνετε το καπάκι όταν είναι στο ψυγείο.
– Το γάλα σε σκόνη καλό είναι να αποθηκεύετε καλά κλεισμένο (αεροστεγώς) σε δροσερό μέρος σε θερμοκρασία 10-15ο C, για ένα έτος.
– Γάλα σε κονσέρβες (εβαπορέ) μπορεί να αποθηκεύετε σε θερμοκρασία δωματίου για 12 έως 23 μήνες. Αφού ανοιχθεί μπορεί να φυλάσσετε στο ψυγείο για 8 έως 20 ημέρες.
– Τα τυριά αποθηκεύστε τα στο ψυγείο (στους 4ο C) καλά τυλιγμένα σε πλαστική μεμβράνη ή σε αεροστεγή δοχεία, για να μην αφυδατωθούν. Η επιφανειακή μούχλα που ίσως να αναπτύσσετε στα σκληρά τυριά μπορείτε να την απομακρύνετε με ένα καθαρό μαχαίρι. Εάν στα μαλακά τυριά όπως το τυρί cottage και στα ημίσκληρα τυριά αναπτυχθεί μούχλα απορρίψτε τα αμέσως.
– Το γιαούρτι αποθηκεύσετε το στο ψυγείο (θερμοκρασία 4ο C) και καταναλώνετε το έως την ημερομηνία λήξης που αναγράφει η συσκευασία.
– Φυλάσσετε το παγωτό στη κατάψυξη, στους -18ο C.Αφού τα χρησιμοποιήσετε επανατοποθετήστε τα αμέσως πάλι στη κατάψυξη.
Δημητριακά και Παράγωγα τους
Οι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται στα δημητριακά και τα παράγωγα τους δηλ. αλεύρι, ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πίτες είναι Salmonella, Staphylococcus aureus, Clostridium botulinum, Bacillus cereus, ιός ηπατίτιδας Α, ιός τύπου Norwalk αλλά και ο χημική ουσία αφλατοξίνη.
Αγορa
– Εάν αγοράζετε ψωμί από φούρνο θα πρέπει να τυλίγετε στο ειδικό χαρτί. Ο αρτοποιός θα πρέπει να φοράει ειδικά γάντια για να σας τυλίξει το ψωμί και ειδική στολή που είναι καθαρή.
– Εάν αγοράζετε συσκευασμένο ψωμί, οι συσκευασίες θα πρέπει να είναι καθαρές, ατσαλάκωτες και να μην είναι σκισμένες.
– Τα μακαρόνια, το ρύζι, τα άλευρα, τα μπισκότα και άλλα δημητριακά θα πρέπει να είναι σε ειδικές συσκευασίες που δεν είναι ανοιχτές, τσαλακωμένες ή σκισμένες. Τα ράφια που τοποθετούνται θα πρέπει να είναι σε σκιερό μέρος στο κατάστημα.
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
– Το ψωμί καλό είναι να φυλάσσετε στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου για 5 έως 7 ημέρες. Παρόλα αυτά μπορείτε να το διατηρήσετε και στο ψυγείο για να επιμηκύνετε το χρόνο ζωής του (1-2 εβδομάδες) αλλά και στη κατάψυξη για 2 έως 3 μήνες. Καλό είναι να συμβουλεύεστε την ημερομηνία λήξης στις συσκευασίες εάν υπάρχει.
– Τα δημητριακά πρωινού φυλάσσετε τα σε θερμοκρασία δωματίου, σε σκοτεινό και ξηρό μέρος, καλά κλεισμένα εάν ανοιχθούν. Εάν ανοιχθούν διατηρούνται έως και 2-3 μήνες.
– Το ρύζι και τα μακαρόνια φυλάσσετε τα στις συσκευασίες τους σε ξηρό και σκιερό μέρος. Το λευκό ρύζι έχει χρόνο ζωής 1 έτος ενώ το καστανό ρύζι 6 μήνες. Τα μακαρόνια έχουν χρόνο ζωής 2 χρόνια. Εάν ανοιχθούν οι συσκευασίες καλό είναι να τοποθετείτε τα μακαρόνια ή το ρύζι σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς.
– Τα κέικ, τις πίτες και τις πάστες καλύτερα να τα διατηρήσετε στο ψυγείο σας 2 έως 3 ημέρες.
– Φρυγανιές, μπισκότα, κράκερς κ.α επεξεργασμένα τρόφιμα διατηρήστε τα σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος μέχρι την ημερομηνία λήξης που αναγράφετε στην συσκευασία.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
– Αφού το ρύζι και τα μακαρόνια μαγειρευτούν μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο σας.
– Το μαγειρεμένο ρύζι διατηρείτε στο ψυγείο για 6-7 ημέρες.
– Τα μαγειρεμένα μακαρόνια διατηρούνται στο ψυγείο για 1-2 ημέρες.
Τρόφιμα σε κονσέρβες και μαρμελάδες
Ο κυριότερος μικροοργανισμός που μπορεί να αναπτυχθεί στις κονσέρβες είναι το Clostridium botulinum.
ΑΓΟΡΑ
– Αγοράζετε κονσέρβες που δεν εμφανίζουν αλλοιώσεις δηλ. δεν είναι διογκωμένες και χτυπημένες.
– Μην αγοράζετε μαρμελάδες που τα δοχεία τους είναι σπασμένα, ραγισμένα ή το καπάκι δεν εφαρμόζει εντελώς.
– Κοιτάτε πάντοτε την ημερομηνία λήξης στις κονσέρβες.
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
– Αποθηκεύετε τις κονσέρβες σε χαμηλές θερμοκρασίες σε ξηρό, δροσερό και σκοτεινό μέρος.
– Τις μαρμελάδες αποθηκεύστε τις σε ξηρό και δροσερό μέρος όταν είναι κλειστές. Εάν ανοιχθούναποθηκεύστε τις στο ψυγείο για 6 έως 8 μήνες.
– Αφού ανοιχθούν οι κονσέρβες και δεν καταναλώσετε όλο το περιεχόμενο, μεταφέρετε το σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς ή σε γυάλινο δοχείο και διατηρήστε το στο ψυγείο.