Η δυσκοιλιότητα είναι μία πολυπαραγοντική γαστρεντερική διαταραχή. Οι πιο κοινές αιτίες που συμβάλλουν στο πρόβλημα είναι: Η μειωμένη κατανάλωση φυτικών ινών, η μειωμένη κατανάλωση υγρών και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Επίσης την δυσκοιλιότητα επιδεινώνουν: η αγνόηση του αισθήματος κένωσης και η αποφυγή της επίσκεψης στην τουαλέτα εκτός σπιτιού, η άσκοπη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, όπως εκείνα του σιδήρου και του ασβεστίου και  η λήψη φαρμάκων όπως τα διουρητικά, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα αντικαταθλιπτικά.

Η διατροφή δίνει όμως τη λύση! Ας δούμε ποια συστατικά/τρόφιμα της διατροφής βοηθούν.

Φυτικές ίνες
Η αύξηση της πρόσληψης πηγών φυτικών ινών είναι πρωταρχικός μας στόχος. Οι φυτικές ίνες ανήκουν στους υδατάνθρακες που δε διασπώνται στο λεπτό έντερο και καταλήγουν στο παχύ έντερο. Θα τις βρείτε σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Πολύ καλή πηγή επίσης είναι το αβοκάντο.

Νερό
Η επαρκής ενυδάτωση αποτελεί ακόμα ένα «όπλο» ενάντια στη δυσκοιλιότητα. Στόχος είναι η κατανάλωση 30mL υγρών ανά κιλό σωματικού βάρους πχ. Αν είστε 60 κιλά θα πρέπει να καταναλώνετε 35*60= 2100 mL υγρών, δηλαδή 2 λίτρα.

Τρόφιμα με φυσική υπακτική δράση
Αυτά τα τρόφιμα έχουν την ιδιότητα να διεγείρουν την κινητικότητα του εντέρου και είναι τα εξής: Λάχανο, χυλός βρώμης, φρούτα με σκληρούς σπόρους, μέλι, δαμάσκηνα, σύκα, αλόη.

Προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που εγκαθίστανται στο παχύ έντερο συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και όχι μόνο. Προβιοτικά θα βρείτε στο κεφίρ, σε εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και σε συμπληρώματα διατροφής.

Συμπληρώματα διατροφής
Τα συμπληρώματα διατροφής κατά της δυσκοιλιότητας μπορούν να συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμα. Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών αν δεν επιτυγχάνετε καθημερινά το στόχο των 25-35 γραμμαρίων. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το ψύλλιο, που είναι πλούσια πηγή διαλυτών φυτικών ινών. Οι μελέτες δείχνουν πως τα συμπληρώματα φυτικών ινών μπορούν να είναι αποτελεσματικά, αλλά σε ορισμένους πάσχοντες μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και κοιλιακό πόνο.

Τα γιατροσόφια βοηθούν!
Εκτός των κλασσικών, υπάρχουν και ορισμένες πρακτικές που μπορεί να βοηθήσουν, όπως ζεστό νερό με λεμόνι και μέλι ή καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού δαμάσκηνου (ζεστός μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός).

Το «Φυσικό» καθαρτικό
Αν όλα τα παραπάνω δεν σας βοηθήσουν δοκιμάστε το καθαρτικό της φύσης.
3 μέρη πίτουρο σταριού ή αλεσμένο λιναρόσπορο & 2 μέρη χυμός μήλου & 1 μέρος χυμός δαμάσκηνο. Κατανάλωση 3 κουταλιών/ημέρα.

Φυσική δραστηριότητα
Η άσκηση βοηθά σημαντικά στην κινητικότητα του εντέρου. Βρείτε την άσκηση που σας ευχαριστεί και εντάξτε την στο πρόγραμμά σας για τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.