diatrofi stin egkimosini

Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, διατροφικών και άλλων, κατά τη διάρκεια  της κύησης είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για την υγεία της εγκύου και του εμβρύου. Nέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η διατροφή αυτό το διάστημα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία και τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού για την υπόλοιπη ζωή του. Γίνεται κατανοητό λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι για τις μελλοντικές μητέρες το κεφάλαιο διατροφή. Τι πρέπει να προσέξετε:

  • Παρακολουθείτε το βάρος σας. Μια γυναίκα παίρνει κατά μέσο όρο 10- 12,5 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όμως η πρόσληψη βάρους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αρχικό βάρος της εγκύου και το είδος της κύησης, π.χ. αν πρόκειται για δίδυμη κύηση.
  • Προσπαθήστε να ακολουθείτε μια ποιοτική διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Να γνωρίζετε ότι οιι ενεργειακές ανάγκες το 1ο τρίμηνο δεν αυξάνονται, το 2οπερίπου 300 Kcal και το 3ο τρίμηνο 450-500 kcal, οπότε το παλιό ρητό “τρώω για 2” δεν ισχύει!
  • Εντάξτε 3 μερίδες γαλακτοκομικών στην καθημερινή σας διατροφή. Μια μερίδα ορίζεται ως 1 φλιτζάνι γάλα, 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή 40 γραμμάρια τυρί. Προτιμήστε γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών.
  • Καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά, πηγή βιταμινών και φυτικών ινών που θα σας χορτάσουν και θα βοηθήσουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα (ανά 3-4 ώρες).
  • Καταναλώνετε άφθονα υγρά και αποφύγετε το πολύ αλάτι.
  • Μπορείτε να καταναλώνετε καφεΐνη με μέτρο (1-2 φλιτζάνια ελαφρύ καφέ την ημέρα). Μην ξεχνάτε ότι το τσάι και η σοκολάτα περιέχουν επίσης καφεΐνη.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αναψυκτικών, καθώς συνδέονται με πρόωρο τοκετό.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, μαλακών τυριών, συκωτιού, εντοσθίων, συμπλήρωμα βιταμίνης Α και λιπαρών ψαριών με προέλευση από βόρειες θάλασσες καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Ακολουθείτε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής κατά την παρασκευή και κατανάλωση φαγητού: πλένετε καλά φρούτα και λαχανικά, μαγειρεύετε καλά κρέας, κοτόπουλο, αυγά, ψάρι, χρησιμοποιείτε διαφορετικούς πάγκους κοπής για λαχανικά και κρέας και περιορίστε όσο γίνεται το φαγητό απέξω.
  • Λαμβάνετε συμπλήρωμα φυλλικού οξέος (400 μg) καθώς η συνιστώμενη δόση των 600 μg είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί από την διατροφή. Ωστόσο καλές διατροφικές πηγές είναι: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, χυμός πορτοκαλιού, εμπλουτισμένα δημητριακά. To φυλλικό οξύ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του DNA. Μειωμένη πρόσληψη φυλλικού οξέος κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με αυξημένο ενδεχόμενο για εμφάνιση ελλειμμάτων στο νευρικό σωλήνα του νεογνού, αποκόλλησης του πλακούντα και γέννησης νεογνών με χαμηλό σωματικό βάρος, άρα η φροντίδα για επάρκεια σε φυλλικό οξύ καλό είναι να ξεκινά νωρίς, όταν ακόμα η γυναίκα σχεδιάζει να μείνει έγκυος.
  • Προσθέστε στο διαιτολόγιο σας καλές πηγές σιδήρου (κρέας, ψάρι, κοτόπουλο) και βιταμίνης C (εσπεριδοειδή, ακτινίδιο). Ο σίδηρος ως γνωστό είναι απαραίτητος για τη σύνθεση και τη μεταφορά του οξυγόνου. Η ενίσχυση με σίδηρο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης κρίνεται απαραίτητη για να καλύψει αφενός την αύξηση του όγκου του αίματος της εγκύου και αφετέρου τις ανάγκες του εμβρύου και του πλακούντα.
  • Ασκηθείτε – πάντα με την άδεια του γυναικολόγου σας. Ακόμα και το απλό περπάτημα μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό τόσο για την εγκυμοσύνη σας όσο και για τη διάθεση σας.