Με τις εξελίξεις του κορονοϊού να τρέχουν, έρχεται πάλι ο ρόλος της διατροφής στην επιφάνεια. Εκτός από την πολύ καλή ατομική υγιεινή, η διατροφή έρχεται να βάλει ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της προστασίας. Πριν αναλύσουμε συστατικά της διατροφής που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, πρέπει πάντα να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα την άμυνα του οργανισμού και δεν πρέπει να λησμονούνται. Αυτοί είναι το υπερβάλλον βάρος, το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου, η καθιστική ζωή και η αποφυγή του ήλιου.

Κάθε παράγοντας από τους ανωτέρω επηρεάζει με διαφορετικούς βιολογικούς μηχανισμούς το ανθρώπινο σώμα, και επιπλέον οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, οδηγούν σε δυσλειτουργία του ορμονικού και του ανοσοποιητικού συστήματος και συνδέονται με την ανάπτυξη λοιμώξεων. Η ασπίδα του οργανισμού απέναντι σε όλες τις λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης και του COVID-19, εξαρτάται από τη μεταβολική κατάσταση του οργανισμού. Μεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος, η υπέρταση, η παχυσαρκία, αλλά και παράγοντες όπως το κάπνισμα, η διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ, και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο COVID-19. Επιπλέον η δυσλειτουργική διαχείριση του ζαχάρου, η αντίσταση στην ινσουλίνη, το μεταβολικό σύνδρομο, η διαταραχή του μικροβιώματος και ελλείψεις σε ζωτικά συστατικά όπως η βιταμίνη D, ψευδάργυρος, μεταλλικά στοιχεία παίζουν κεντρικό ρόλο. Ας δούμε κύριους διατροφικούς συμμάχους του ανοσοποιητικού συστήματος.

Προβιοτικά 

Η κατάσταση του εντερικού σωλήνα αποτελεί κλειδί, τόσο για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό, όσο και για την γενικότερη υγεία, για αυτόν τον λόγο το έντερο θεωρείται ο δεύτερος εγκέφαλος του σώματος. 1 τρις βακτήρια επηρεάζουν εκτός από την πέψη και την απορρόφηση, και την πρώτη γραμμή άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού. Γρήγορο φαγητό, κάπνισμα, αλκοόλ και αντιβιοτικά καταστρέφουν την εντερική χλωρίδα με πολλαπλές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα. Ενσωματώστε λοιπόν στην διατροφή καλές πηγές προβιοτικών και θα κάνετε το πιο σημαντικό βήμα. Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, ξινόγαλα, ελιές, το κεφίρ, το τέμπε (παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας), το κομπούχα (ζυμωμένο τσάι) και ζυμωμένα λαχανικά, όπως το λάχανο και το τουρσί. Αυξήστε επιπλέον και τα πρεβιοτικά, τα οποία είναι ένας τύπος ινών που τρέφουν τα βακτήρια του εντέρου, όπως σπαράγγια, σκόρδο, αγκινάρες, κρεμμύδι, πράσο, ραδίκια.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό μέταλλο για τον οργανισμό καθώς συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στη φυσιολογική σύνθεση του DNA, στην κυτταρική διαίρεση και στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Τα στρείδια είναι μακράν η καλύτερη πηγή ψευδαργύρου. Αν δεν είστε λάτρεις του συγκεκριμένου τροφίμου, καλές πηγές είναι επίσης το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.

Βιταμίνη D

Παρότι αναφέρεται ως βιταμίνη, η D είναι στ’ αλήθεια μια ορμόνη, παράγεται στο σώμα μας με την έκθεση στον ήλιο, ενώ η ποσότητα που περιέχεται στις τροφές είναι πολύ μικρή. Η ιδανική πηγή αύξησης των επιπέδων της βιταμίνης D είναι ο ήλιος. Η έκθεση στη UVB ηλιακή ακτινοβολία, για 15-30 λεπτά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς αντιηλιακό, επιτρέπει την παραγωγή στον οργανισμό 10.000 – 20.000 iu βιταμίνης D. Ιδανικές τιμές βιταμίνης D συνδέονται με καλύτερη υγεία, βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού & μειωμένη νοσηρότητα και θνητότητα από οξέα και χρόνια νοσήματα. Όπως είπαμε, τα τρόφιμα δεν είναι καλή πηγή της βιταμίνης και τους χειμερινούς μήνες ένα συμπλήρωμα ίσως είναι απαραίτητο. Καλές διατροφικές πηγές είναι ο σολομός, αλλά και άλλα λιπαρά ψάρια όπως η ρέγκα, οι σαρδέλες και ο τόνος και ο κρόκος του αυγού.  Συμπερασματικά, ανάμεσα στην πολύωρη ηλιοθεραπεία και την πλήρη αποφυγή, βρείτε την χρυσή τομή και εκτεθείτε καθημερινά, τουλάχιστον για μισή ώρα στον ήλιο.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C προσφέρει ασπίδα προστασίας ενάντια στους παθογόνους οργανισμούς και τα βακτήρια, Χάρη στην ιδιότητά της να αυξάνει την παραγωγή των λεμφοκυττάρων, μπορεί να «αναχαιτίσει τους ξένους εισβολείς», όπως είναι τα λοιμωξιογόνα βακτήρια και οι ιοί. Την ίδια στιγμή έχει διαπιστωθεί πως η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή ιντερφερόνης και με τον τρόπο αυτό ενεργοποιείται η άμυνα του οργανισμού κατά των ιών. Να πούμε μόνο ότι η εν λόγω βιταμίνη δεν βρίσκεται μόνο στο πορτοκάλι, αλλά και σε αρκετά άλλα τρόφιμα, όπως μούρα, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, πεπόνι, κουνουπίδι, γκρέιπφρουτ, κατσαρό λάχανο, ακτινίδιο, μάνγκο, τα νεκταρίνια, πιπεριές, γλυκοπατάτες, φράουλες, ντομάτες.

Βιταμίνη Ε 

Η δομή της συγκεκριμένης βιταμίνης της προσδίδει μια πολύ σημαντική αντιοξειδωτική ικανότητα. Η κύρια λειτουργία της είναι η διατήρηση της ακεραιότητας των κυττάρων και της φυσικής σταθερότητας τους. Επειδή το οξειδωτικό στρες καταστρέφει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς την χρησιμότητα της. Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι τα φυτικά έλαια, η μαργαρίνη, το μπρόκολο, οι ξηροί καρποί και το ακτινίδιο.

Βιταμίνη Α και καροτενοειδή

Προσθέστε στην διατροφή σας τροφές πλούσιες σε βήτα-καροτένιο και άλλων καροτενοειδών, όπως: Βερίκοκα, σπαράγγια, παντζάρια, μπρόκολο, πράσινες πιπεριές, λάχανο, μάνγκο, νεκταρίνια, ροδάκινα, κολοκύθα, σπανάκι, γλυκοπατάτα, μανταρίνια, ντομάτες. Μη ξεχνάτε βέβαια τα καρότα, εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βήτα καροτίνης και λιγνίνης, συστατικά απαραίτητα για υγιή κυτταρική ανάπτυξη και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Πλούσια επίσης σε φυλλικό οξύ, μπορούν να αποτελέσουν ιδανικό σνακ και να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, μιας και είναι ιδιαίτερα χορταστικά. Η λύση μέγα δόσεων από συμπληρώματα δεν είναι η λύση και ο ιδανικός τρόπος πρόσληψης παραμένει η τροφή.