Η διατροφή δεν αρκεί μόνο να είναι ποιοτική, αλλά πρέπει να είναι και ασφαλής. Οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων πρέπει να τηρούνται λοιπόν, από την στιγμή που αγοράζουμε ένα τρόφιμο μέχρι την κατανάλωση του. Ας δούμε τους βασικούς κανόνες:

Αγορά των τροφίμων
Μην αγοράζετε προϊόντα που έχουν «φουσκώσει» ή έχουν σημάδια διαρροής.
Ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης.
Μεταφορά τροφίμων
Αφήστε για το τέλος των αγορών σας τα τρόφιμα που διατηρούνται στην ψύξη ή την κατάψυξη, ώστε να αποφύγετε τη μερική απόψυξη τους μέχρι το σπίτι.
Αποθήκευση τροφίμων
Αποθηκεύετε τα τρόφιμα με βάση τις οδηγίες της συσκευασίας.
Φροντίστε να αποθηκεύετε τα ωμά τρόφιμα χωριστά από τα έτοιμα προς κατανάλωση.
Διατηρείτε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες. Τα ζεστά τρόφιμα πρέπει να σερβίρονται πραγματικά ζεστά (θερμοκρασία των 60 C).
Μην αφήνετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα το κρέας και τα πουλερικά, σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από 2 ώρες.
Γιατί; Οι μικροοργανισμοί μπορεί να πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα, εάν το τρόφιμο είναι αποθηκευμένο σε θερμοκρασία δωματίου. Σε θερμοκρασίες κάτω από τους 5ο C (θερμοκρασία ψυγείου) ή πάνω από τους 60ο C, η ανάπτυξη των μικροοργανισμών επιβραδύνεται ή σταματά.
Σχετικά με την αποθήκευση στο ψυγείο:
Ρυθμίστε τη συντήρηση του ψυγείου στους 4o C και την κατάψυξη στους -18o C.
Μην παραγεμίζετε το ψυγείο. Ο ψυχρός αέρας θα πρέπει να κυκλοφορεί.
Φροντίζετε όλα τα μαγειρεμένα τρόφιμα να είναι σε σκεύη αποθήκευσης και τοποθετήστε τα σε ράφι πάνω από τα ωμά.
Τοποθετείτε τα ωμά κρέατα (καλυμμένα), στο κάτω μέρος του ψυγείου, ώστε να αποφύγετε να στάξει το κρέας σε άλλα τρόφιμα.
Καθαρίζετε τακτικά το εσωτερικό του ψυγείου σας, και απομακρύνετε όλα τα υπολείμματα.
Ποτέ μην τοποθετείτε ζεστό φαγητό κατευθείαν στο ψυγείο.

Βασικοί κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων food safety 1

Βασικοί κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων food safety 2