Μετά από τις διακοπές, όπου το πιο πιθανό είναι να υπήρχαν μεγάλα γεύματα, αλκοόλ και αρκετό παγωτό, το σώμα μας αντιμετωπίσει ένα έντονο οξειδωτικό στρες. Σκοπός για το επόμενο διάστημα είναι λοιπόν μια προσεκτική διατροφή με την οποία αφενός να πετύχουμε απώλεια βάρους και απώλεια λίπους, αφετέρου θα εφοδιάσουμε το σώμα μας με πολλά αντιοξειδωτικά, έτσι ώστε να ισχυροποιήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Αυτό που έχει σημασία είναι να διατηρηθεί η ψυχραιμία και να αποτραπούν “δίαιτες αστραπή”, που θα εξουθενώσουν τον οργανισμό, χωρίς κανένα μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Δέκα μέρες αρκούν αρκούν να χάσουμε τα κιλά που πήραμε.

Τι θα πρέπει να κάνουμε :

Όσον αφορά τα κιλά μας, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αντιμετωπιστούν οι μεγαλύτεροι διατροφικοί εχθροί, οι οποίοι είναι το άτακτο ωράριο γευμάτων και το τσιμπολόγημα! Αυτά είναι τα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο περισσότερος κόσμος και τα οποία είναι αλληλένδετα, δηλαδή αν λυθεί το πρώτο, θα λυθεί και το δεύτερο.

Βήμα 1: Σταθερό ωράριο γευμάτων

Ο καθένας από εμάς πρέπει να γνωρίζει πώς θα κινηθεί η επόμενη μέρα. Πώς θα καταφέρει να ενσωματώσει πρωινό γεύμα, τι υγιεινές επιλογές θα έχει ως σνακ, πού θα βρεθεί το μεσημέρι και τι διαθεσιμότητα θα υπάρχει κ.ο.κ. Αν δεν προγραμματίσει, θα φάει ό, τι βρεθεί μπροστά του, αφού η πολύωρη νηστεία θα νικήσει κάθε αυτοελέγχο!

Βήμα 2: Αντιμετώπιση τσιμπολογήματος

Υπάρχουν δύο ειδών τύποι, του αλμυρού και του γλυκού. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οποιοδήποτε τρόφιμο με βάση το αλεύρι, είτε αλμυρό (κράκερ, κριτσίνια κ.ά.), είτε γλυκό (κέικ, μπισκότα, βουτήματα) ανά 100 γρ. προσδίδουν 500 περίπου θερμίδες! Όσον αφορά στο γλυκό, λύση δεν είναι ο αποκλεισμός και η στέρηση αγαπημένων τροφίμων. Μπορούμε μέσα στην εβδομάδα να καταναλώνουμε κάποιο μικρό γλυκό 2-3 φορές, αλλά όχι καθημερινά. Τα 50 γρ. σοκολάτας καθημερινά μας κάνουν 18 κιλά σοκολάτας σε έναν χρόνο!

Βήμα 3: Ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας, πίνοντας αρκετό νερό

Το νερό είναι φυσικός καταστολέας της όρεξης και θα μας βοηθήσει πάρα στην απώλεια βάρους. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας επαρκώς ενυδατωμένος άνθρωπος, καταναλώνει έως 20% λιγότερη τροφή, σε σχέση με κάποιον αφυδατωμένο!

Βήμα 4: Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα με αντιοξειδωτικά συστατικά.

Κάθε είδος λαχανικού και φρούτου, ανάλογα με το χρώμα αλλά και την ένταση του χρώματός του, είναι πλούσιο σε διαφορετικά θρεπτικά συστατικά (π.χ., τα καρότα σε βιταμίνη Α, η ντομάτα σε λυκοπένιο). Επομένως, για να προσλαμβάνουμε πολλά και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά πρέπει να καταναλώνουμε όχι μόνο ένα είδος λαχανικών και φρούτων, αλλά ποικιλία. Οι βιταμίνες και οι φυτοχημικές ουσίες που περιέχονται στα φρούτα και στα λαχανικά έχουν αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας από την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων.