Νίκος Καφετζόπουλος, Διατρόφολόγος - Κλινικός Διαιτολόγος Γλυφάδα

Το «Anti – aging» περιλαμβάνει όλα αυτά τα συστατικά, τα οποία προορίζονται για την πρόληψη ή τον περιορισμό της διαδικασίας της γήρανσης. Αποτέλεσμα είναι να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας και να έχουμε καλή σωματική και ψυχική υγεία. Είναι και θέμα γονιδίων, αλλά…

Σε έρευνα που διενεργήθηκε από το California Medicine Research Institute, ασθενείς υποχρεώθηκαν να εμπλουτίσουν τη διατροφή τους με φρούτα, λαχανικά και σιτηρά ολικής άλεσης, αλλά και να εντάξουν τη σωματική άσκηση στη ζωή τους, περπατώντας για 30’ την ημέρα και ξεκινώντας διαλογισμό για 1 ώρα. Τρεις μήνες αργότερα, συγκρίνοντας βιοψίες των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές αυτές επηρέασαν τη δράση 500 περίπου γονιδίων!

Αυτό δείχνει ότι το DNA αλλάζει βάσει των συνηθειών μας! Ας δούμε τον ρόλο των θρεπτικών συστατικών ενάντια στη γήρανση:

 

Βιταμίνη Α
Η Βιταμίνη Α έχει μέγιστη αναπλαστική δράση. Βοηθά στο να αποβάλλεται η κεράτινη στιβάδα των νεκρών κυττάρων και να τονώνεται η λειτουργία των ινοβλαστών, που παράγουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Έτσι περιορίζεται η ελάστωση (μειωμένη δύναμη και ελαστικότητα του δέρματος) και το δέρμα αναπλάθεται.

Πηγές φυσικής βιταμίνης Α: Μουρουνέλαιο, συκώτι, ραδίκια, καρότα, σπανάκι, τυρί, γλυκοπατάτα, κόκκινες πιπεριές, βερίκοκα, μπρόκολο, αυγά.

 

Βιταμίνη Ε
Χρησιμότητα: Η βιταμίνη Ε προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Επιταχύνει την επούλωση των πληγών και προστατεύει τους ινοβλάστες.

Πηγές βιταμίνης Ε: Ηλιόσποροι, καρύδια, φουντούκια, φιστίκια, μουρουνέλαιο, δημητριακά, ελαιόλαδο, αμύγδαλα, συκώτι.

 

Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)

Χρησιμότητα: Η βιταμίνη Β2 βοηθάει στην ανάπτυξη. Συμβάλλει στη δημιουργία υγιούς δέρματος, νυχιών, μαλλιών, βοηθάει στην όραση, καταπραΰνει οιδήματα στο στόμα, στα χείλη, στη γλώσσα και τέλος βελτιώνει τον μεταβολισμού.

Πηγές φυσικής βιταμίνης Β2: Συκώτι, βασιλικός πολτός, γάλα, τυριά, αυγά, όσπρια, δημητριακά, μαγιά μπύρας, σουσάμι. Το γάλα είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης B2. Καθώς η βιταμίνη είναι φωτοευαίσθητη, μην αφήνετε το γάλα στον ήλιο γιατί θα καταστραφεί η βιταμίνη.

 

B6 (πυριδοξίνη)
Βοηθά στη δόμηση όλων των ιστών του σώματος. Συμπτώματα ανεπάρκειας η δερματίτιδα και οι δερματικές αμυχές.

Πηγές: Ψάρι, πουλερικά, άπαχα κρέατα, μπανάνες, δαμάσκηνα, ξηρά φασόλια, προϊόντα ολικής άλεσης, αβοκάντο.

 

Βιταμίνη D
Το καινούργιο μυστικό της αντιγήρανσης είναι η βιταμίνη D. Όπως βοηθάει τα οστά να είναι γερά και ανθεκτικά, το ίδιο κάνει και για το δέρμα. Η παρουσία της είναι απαραίτητη για να λειτουργήσουν σωστά οι ινοβλάστες και να συνθέσουν κολλαγόνο.

Διαιτητικές πηγές: Μουρουνέλαιο, λιπαρά ψάρια, κρόκος αυγού, καθώς και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά και γάλα. Μη ξεχνάτε τον ήλιο!

 

Βιταμίνη C

Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η βιταμίνη C παίρνει μέρος στο σχηματισμό του κολλαγόνου, διατηρεί υγιές το δέρμα και τα ούλα και επιταχύνει την ανάρρωση.

Πηγές φυσικής βιταμίνης C: Πιπεριές, πορτοκάλια, ακτινίδια, λεμόνια, ντομάτες, πράσινα λαχανικά, μαύρες σταφίδες και γενικώς τα φρούτα.

 

Βιοτίνη

Βοηθάει στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Πηγές: Σίκαλη, βασιλικός πολτός, μαγιά μπύρας, συκώτι, δημητριακά, γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

Omega 3 λιπαρά οξέα
Είναι γνωστά τα οφέλη των Ω3 λιπαρών οξέων για την υγεία της καρδιάς, αλλά και της υγείας γενικότερα. Σε νέες έρευνες φαίνεται ότι, εκτός από την προστασία των κυτταρικών μεμβρανών, τα ω3 προστατεύουν και την τελομεράση ή αλλιώς το ένζυμο της αθανασίας!

Σαρδέλα, γαύρος, σαφρίδι, κολιός, σολομός φρέσκος, οι καλύτερες πηγές.