Είναι πραγματική η πείνα σας ή συναισθηματική;
Ένας βασικός παράγοντας, που επηρεάζει πολύ συχνά την κατανάλωση τροφής είναι ο ψυχολογικός. Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι το 70% των ανθρώπων, όταν αγχώνονται, καταφεύγουν στο ψυγείο καταναλώνοντας μεγαλύτερη ποσότητα τροφών απ’ ό,τι έχει πραγματικά το σώμα τους ανάγκη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μιλάμε για το λεγόμενο συναισθηματικό φαγητό ή αλλιώς comfort food, που δεν είναι κάτι άλλο από την πρόσληψη τροφής σε απάντηση ψυχολογικών καταστάσεων. Εκδηλώνεται όταν κάποιος καταναλώνει φαγητό, χωρίς να πεινάει και εξακολουθεί τρώει, αφού έχει χορτάσει.
Οι αιτίες
Η κατανάλωση φαγητού, συχνά, συνδέεται με τα συναισθήματά μας. Τρώμε για να «αντιμετωπίσουμε» το άγχος, τη νευρικότητα, τη στεναχώρια ή για να γιορτάσουμε. Άλλες φορές, τρώμε από ανία ή θυμό, ή λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης.
Η αντιμετώπιση
Βασικός στόχος λοιπόν, δεν είναι άλλος από την αποσύνδεση του φαγητού με την εκάστοτε συναισθηματική κατάσταση. Δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά οι παρακάτω στρατηγικές μπορούν να βρουν εφαρμογή στην καθημερινότητα και να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.
- Τι μπορείς να κάνεις:
Κράτα ημερολόγιο διατροφής. Όταν καταγράφεις τι τρως, πόσο τρως, τι ώρα τρως αλλά και τι αισθάνεσαι όταν το τρως, μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα για το πότε εμφανίζονται κρίσεις υπερφαγίας, έτσι ώστε να τις αντιμετωπίσεις.
-Διαχώρισε τη βιολογική πείνα από τη συναισθηματική. Προσπάθησε να ξεχωρίσεις στο μυαλό σου τις φορές που τρώτε επειδή πεινάς πραγματικά και τις φορές που τρως για άλλους λόγους.
-Η συναισθηματική πείνα και η βιολογική πείνα διαφέρουν σε αρκετά σημεία. Ο πίνακας που ακολουθεί βοηθάει στο διαχωρισμό τους:
- Μην παραλείπεις το πρωινό γεύμα και τα ενδιάμεσα σνακ στη καθημερινότητά σου. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ελέγξει κανείς την τάση για υπερφαγία όταν είναι χορτάτος.
- Βρες μια ευχάριστη ενασχόληση. Πήγαινε μια βόλτα, άκου την αγαπημένη σου μουσική ή ασκήσου. Κάνε οτιδήποτε σου προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα.
- Απομάκρυνε τους πειρασμούς. Αν είσαι επιρρεπής στο να καταναλώνεις γλυκά, μην τα έχεις στο σπίτι. Μπορείς να «ξεγελάσεις» τον εαυτό σου με έξυπνες λύσεις όπως γιαούρτι με μέλι ή ένα ζελέ.
- Βάλε έναν (εφικτό) στόχο. Αν ο στόχος είναι να μην φας ποτέ ξανά λόγω συναισθημάτων, είναι σχεδόν απίθανο να τον πραγματοποιήσεις, με αποτέλεσμα να απογοητευτείς. Ακόμη και ο πιο ισχυρός άνθρωπος έχει στιγμές αδυναμίας. Ο πρώτος στόχος μπορεί να είναι να κρατήσεις ένα ημερολόγιο διατροφής για μία εβδομάδα, ο δεύτερος να μην αγοράσεις τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες και ζάχαρη και ο τρίτος να αντιμετωπίσεις τη φαινομενική σου πείνα με κάποιο χόμπι.
- Αποδέξου ότι είσαι σε ένα φαύλο κύκλο. Το να τρως όταν δεν αισθάνεσαι καλά, μπορεί άμεσα να σε «ανακουφίζει» από τα αρνητικά σου συναισθήματα, αλλά αυτό είναι παροδικό. Αργότερα θα σε κάνει να αισθανθείς ακόμη χειρότερα.