Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Ψυχογενή βουλιμία
Η Ψυχογενής Βουλιμία (ΨΒ) είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερφαγία (κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα κατά το οποίο το άτομο βιώνει έλλειψη ελέγχου). Για να αποφευχθεί η αύξηση του σωματικού βάρους, εμφανίζονται αντισταθμιστικές συμπεριφορές (πρόκληση εμέτου, κατάχρηση καθαρτικών διουρητικών ή κλυσμάτων, υπερβολική άσκηση ή υπερβολική δίαιτα). Το σωματικό βάρος των ατόμων είναι συνήθως φυσιολογικό. Η διαταραχή διακρίνεται σε 2 τύπους: α) μη καθαρτικός τύπος (κατανάλωση μικρής ποσότητας ή καθόλου τροφής, υπερβολική άσκηση) και β) καθαρτικός τύπος (πρόκληση εμέτου, χρήση καθαρτικών, διουρητικών ή κλυσμάτων).
Είναι σημαντικό για το γιατρό να παραπέμψει τον ασθενή σε ένα διαιτολόγο που ειδικεύεται στη θεραπεία των διαταραχών πρόσληψης τροφής.
Στόχοι της δίαιτας:
- Επίτευξη κατανάλωσης ισορροπημένων και υγιεινών γευμάτων.
- Τροποποίηση της παράλογης πρότυπης αντίληψης για το φαγητό και το βάρος, μέσω ψυχικής εκπαίδευσης.
- Ανάκτηση επαρκών διατροφικών συνηθειών.
- Πρόληψη υποτροπής.
- Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους (ΔΜΣ:20-25).
Χαρακτηριστικά της Θεραπείας:
- Παρακίνηση του ασθενούς προκειμένου να ακολουθήσει άμεσα θεραπευτική αγωγή.
- Σε περίπτωση χρήσης καθαρτικών συνιστάται διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.
- Παροχή γνώσεων σε θέματα που σχετίζονται με την διατροφή και όσον αφορά, τις επιπτώσεις της νηστείας και του υποσιτισμού, την πείνα και τον κορεσμό, την πέψη.
Τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς μέσω:
- της αποκατάστασης των φυσιολογικών διατροφικών συνηθειών,
- της ευαισθητοποίησης του ασθενούς και την αλλαγή της παράλογης πρότυπης αντίληψης για το φαγητό.
Ειδικές παρατηρήσεις:
- Οι νεαρές γυναίκες (15-25 ετών) αποτελούν το 95% των ασθενών όλων των διατροφικών διαταραχών. Επίσης, παγκόσμιας κλάσης αθλητές των οποίων το βάρος παίζει σημαντικό ρόλο στην ενασχόληση με τον αθλητισμό, αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών. Συχνά εμφανίζουν ψυχολογικά συμπτώματα, γαστρεντερικά συμπτώματα ή/και εμμηνορροϊκά συμπτώματα.
- Αμφιθυμία ως προς την κατεύθυνση της θεραπείας, η οποία οφείλεται σε ντροπή, είναι πολύ συχνή.
- Η θεραπεία πρέπει να αποτελεί μια διεπιστημονική προσέγγιση. Ο διαιτολόγος πρέπει να συνεργάζεται με έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο.
- Σε εξειδικευμένα κέντρα θεραπείας, η συνεδρία με τον διαιτολόγο θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά την εισαγωγή του ασθενούς.
- Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για την σωστή θεραπεία, προκειμένου να αυξήσει την πιθανότητα ανάκαμψης.
Πηγή: clinicalnutrition.gr