Οι υγιεινές τροφές δεν σημαίνει ότι μπορούν να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Πολλές από αυτές που προωθούνται μπορεί να εκτοξεύσουν τις συνολικές θερμίδες που λαμβάνεται μέσα στην ημέρα. Ας δούμε τους συνήθεις ύποπτους:

Μπάρες δημητριακών

Οι μπάρες δημητριακών του εμπορίου θεωρούνται από τους περισσότερους από εμάς μία light διατροφική επιλογή. Λάθος! Αν δούμε αναλυτικά τη θερμιδική αξία μίας μπάρας δημητριακών 100 γραμμαρίων, μπορεί να ανακαλύψουμε ότι περιέχει μέχρι και 500 θερμίδες!

Μούσλι βρώμης/ γκρανόλα

Η βρώμη και η γκρανόλα (μείγμα βρώμης με ξηρούς καρπούς) εφόσον καταναλώνονται στην απλή και ανεπεξέργαστη μορφή τους αποτελούν υγιεινές επιλογές. Όταν όμως αυτά τα συναντάμε σε δημητριακά πρωινού συνήθως συνδυάζονται με μπόλικη ζάχαρη και μειωμένες φυτικές ίνες, γεγονός που κάνει το γεύμα ή το σνακ μας υπερπλήρες σε θερμίδες και ταυτόχρονα όχι τόσο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Smoothies

Τα λαχταριστά smoothies αποτελούν μία πολύ καλή διατροφική επιλογή αρκεί να είναι σπιτικά ή τουλάχιστον να γνωρίζετε από τι συστατικά έχουν φτιαχτεί. Smoothies τα οποία περιέχουν ημίπαχο γάλα ή γιαούρτι, φρούτα, ξηρούς καρπούς, μέλι κ.ά. αποτελούν πολύ καλές επιλογές για ένα ενδιάμεσο γεύμα ή πρωινό το οποίο θα είναι πολύ υγιεινό, θρεπτικό και θα περιέχει ελεγχόμενες θερμίδες. Από την άλλη πλευρά, smoothies τα οποία συχνά σερβίρονται σε μαγαζιά και περιέχουν σιρόπια ή παγωτό δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται «υγιεινές» επιλογές, αφού καταναλώνοντάς τα προσλαμβάνουμε πολλές «κενές» θερμίδες και σάκχαρα.

Fat- Free τροφές

Όπου συναντάται η ένδειξη «0%» ή «fat free» θα πρότεινα σε όλους να γυρίζουν το τρόφιμο από την άλλη πλευρά και να διαβάζουν τον διατροφικό πίνακα. Πολύ συχνά, σε τρόφιμα που έχει αφαιρεθεί το λίπος έχει στη θέση του προστεθεί έξτρα αλάτι ή σάκχαρα. Το αποτέλεσμα είναι το τρόφιμο να φαντάζει πολλά υποσχόμενο και υγιεινό αλλά τελικά να μην είναι. Άλλωστε, όπως έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενο κείμενο, το λίπος δεν είναι κάτι κακό από τη στιγμή που είναι ελεγχόμενο και καλής ποιότητας.

Αθλητικά ποτά

Πολλοί θεωρούμε ότι τα ενεργειακά ποτά μάς παρέχουν ενέργεια αλλά όχι θερμίδες. Αυτό δεν ισχύει, μιας και η ενέργεια που μας παρέχουν είναι μέσω απλών σακχάρων. Η λήψη απλών σακχάρων από ένα αθλητή είναι ωφέλιμη αλλά όχι πχ και μία εργαζόμενη γυναίκα που απλώς αισθάνεται κούραση και χρειάζεται κάτι για να την τονώσει. Στη δεύτερη περίπτωση μπορούμε απλώς να καταφύγουμε σε έναν καφέ, που θα μας τονώσει και δεν περιέχει θερμίδες!